Diş Beyazlatma

Diş beyazlatma tedavileri

 

Dişlerdeki estetik sorunlar dişlerin şekilleri ve konumlarında olabildiği gibi bazı durumlarda dişlerin renkleri de estetik bir sorun oluşturabilmektedir. Dişler içsel ve dışsal nedenler ile renklenebilirler. Dışsal renklenmeler; çay, kahve şarap gibi renklendirici içeceklerin aşırı tüketilmesine, asit ve travmaya ile diş yüzeyinde oluşan aşınmalar ve çiziklere, kullanılan bazı ilaçlara, aşındırıcı ve boyayıcı gıdaların tüketilmesine, diş fırçalama alışkanlıklarına ve sigara tüketimine bağlı olarak ortaya çıkabilir. Dış kaynaklı renklenmelerde ilk tedavi yaklaşımı diş yüzeyinde oluşan lekelerin mekanik işlemler ile uzaklaştırılmasıdır. Takiben hastanın diyeti ve alışkanlıkları düzenlenmeye çalışılarak renklenmenin tekrar oluşmasının önüne geçilmeye çalışılır.

 

İçsel (iç kaynaklı) renklenmeler ise daha çok diş gelişimi esnasında meydana gelen etkiler ile ortaya çıkar. Büyüme gelişim döneminde ortaya çıkan bazı sistemik hastalıklar, diş gelişimini de etkileyen bazı kalıtımsal hastalıklar, yine bu dönemde kullanılan bazı ilaçlar, aşırı miktarda florüre maruz kalma, travmaya bağlı dişte meydana gelen içsel kanamalar, daha önce yapılmış hatalı kök kanal tedavileri iç kaynaklı diş renklenmelerine neden olurlar.

 

Dişler nasıl beyazlatılır?

 

Dişlerde meydana gelen içsel renklenmelerde tedavi yaklaşımları dişin canlılığının devam edip etmediğine ve renklenmenin tek bir dişi mi yoksa birden fazla dişi mi içerdiğine göre değişkenlik göstermektedir. Tek bir dişte meydana gelen renklenmeler daha çok travma veya daha önceden yapılmış kök kanal tedavilerine bağlı olabilir. Travmaya uğramış bir diş canlılığını kaybedebilir ve bu durumda diş renklenir. Kök-kanal tedavisi işlemi esnasında kullanılan bazı kanal dolgu malzemeleri de dişlerde renklenmeye neden olabilmektedir.

 

Canlılığını kaybetmiş bir dişte öncelikle kök kanal tedavisi uygulanır, takiben hazırlanan kanal boşluğuna ağartma ajanları yerleştirilerek dişin renginin ağartılması sağlanır. Mevcut kanal tedavisine bağlı renklenmelerde ise öncelikle dolgu için açılan boşluğun içindeki renklenmeye neden olan fazla kanal dolgusu uzaklaştırılarak boşluğa ağartma ajanları yerleştirilir ve dişin renginin ağartılması sağlanır. Takip seansları sonrası diş doğal rengine kavuştuktan sonra daimi olarak dolgusu yapılarak tedavi sonlandırılır.

 

Bazı durumlarda renklenme her iki çenedeki tüm dişleri içerir. Bu durumda ağartma ajanı dişler izole edildikten sonra diş yüzeylerine uygulanır. Bu işlem için özel olarak hazırlanmış ışık kaynakları yardımı ile ağartma işlemi çoğunlukla tek seansta tamamlanır.

 

Ağartma işlemi sonrası nelere dikkat edilmelidir?

 

İşlem sonrası özellikle renklendirici potansiyeli olan gıdalar ve çay, kahve, kola, şarap gibi içeceklerin dikkatli tüketilmesi gerekir. Ağartma işlemi sonrası birkaç gün saydığımız gıdaların tüketimi azaltılmalıdır.

 

Dolgu işleminde olduğu gibi ağartma işlemi sonrası da bazı durumlarda soğuk-sıcak gibi uyaranlara karşı dişlerde hassasiyet meydana gelebilmektedir. Olası hassasiyetler birkaç saat ile birkaç gün arasında ortadan kaybolur.

Önemli Not: Flydent internet sitesinde yer alan bütün içerikler bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için lütfen hekiminize başvurun.

HEMEN ARA / CALL NOW